Kapcsolat Kapcsolat
Close

Kapcsolatfelvétel

Észrevételed, kérdésed, javaslatod lenne? Küldd el nekünk!

Mesterséges intelligencia a projektmenedzsmentben – Gyakorlati példák egy szakembertől

Valószínűleg mindenki egyetért azzal az állítással, hogy napjainkban a legnagyobb hype a mesterséges intelligencia körül van. Nem csak a munkában, hanem mindennapjaink során is egyre nagyobb teret nyer. Természetesen az AI már a projektmenedzsment területén is hasznosítható, azonban a bizalom az új technológia iránt még nem olyan erős. A PMO podcast legújabb részében Sándor Zoltán Profexec Services ügyvezetője Billal Ben-Redouane-el beszélget, aki kiterjedt tapasztalattal rendelkezik a globális IT üzleti műveletek és infrastruktúrák terén, és mélyreható szakértelemmel bír az elemzés, tervezés és a kezdeményezések végrehajtásában komplex környezetben.

Billal rengeteg gyakorlati tanácsot említ az adás során, amit a következő bejegyzésben most részletesen kifejtünk.

TÉNYLEG HASZNOSAK AZ AI SZOFTVEREK A PROJEKTMENEDZSMENTBEN?

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy valóban segíti-e a munkát a mesterséges intelligencia. Aki belevetette már magát a témába az biztosan rengeteg eszközzel, szoftverrel vagy épp chatbottal találkozott. Ezekből már több 100 is elérhető így tényleg könnyű elveszni. Azonban az, aki megtalálja azt a 2-3 eszközt, ami valóban hasznos, az akár a munkája 30%-át is automatizálni tudja az AI-al.

De térjünk is a lényegre, vizsgáljuk meg, hogyan segítenek ezek a szoftverek a projektmenedzsment területén.

Az eddigi tapasztalatok alapján nagyon kevés az a terület, aminél nem hasznosítható, viszont fontos kiemelni, hogy úgy kell rá gondolni, mint egy eszközre, tehát az adott problémát nem oldja meg, döntést nem hoz. Inkább, mint egy asszisztens van jelen a feladatok során. Leveheti a vállunkról a dokumentum kitöltés, meeting minutes megírás, automatizált email kitöltés vagy a prezentációk készítésének terhét. Napjainkban, akár már nagyobb cégek is hasznosítani tudnak egy-egy AI szoftvert. Ilyen például a Collaborations, ez együttműködési toolokat foglal magába. Lényege, hogy egy nagy nyelvi modellt ötvözünk a különböző táblázat vagy prezentáció készítő szoftverekkel. Egy ilyen tool segítségével ki tudjuk szűrni egy 30-40 oldalas prezentációból a számunkra lényeges adatokat. Tegyük fel keresünk valamit egy nagyobb dokumentumban. Ez az eszköz gyorsan megtalálja a keresett részeket, kiemeli nekünk azokat, sőt, egy új prezentációt is képes készíteni belőle.

Összességében egyelőre az mondható el, hogy az AI eszközök jól használhatóak a fókuszálásra és az adatelemzésre a projektmenedzsment területén.

Ezen a ponton jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, hogy vajon elveheti-e munkánkat a mesterséges intelligencia. Azok, akik dolgoztak már vele tapasztalhatták, hogy mesterséges ugyan, de intelligensnek még korántsem mondható. Tehát az emberi oldalt továbbra sem tudják pótolni a folyamatokban. Azt viszont ki kell hangsúlyozni, hogy az a projektmenedzser, aki nem veszi fel a lépést és tanulja meg ezeket az eszközöket használni, erősen hátrányba kerülhet a munkaerőpiacon.

ÍGY VÁLASZD KI A LEGJOBBAT!

Ahogy előzetesen említettük, már több száz szoftver áll rendelkezésre, így nehéz kiragadni egyet is. A PMI ezért is fejlesztett ki egy új csevegő robotot, ami kifejezetten a projektmenedzsment területén segít. Legkönnyebben úgy tudjuk leírni, hogy ez egy olyan ChatGPT, ami betanulta a PMI teljes tudástárát. A PMI Infinity historikus adatokat, jogvédett dokumentációkat is ismer, sőt a projektmenedzsment történelmével is tisztában van, tehát specifikus válaszokat képes adni. PMI tagként ez a szoftver teljesen ingyenesen elérhető.

A PMI Infinity használata előtt mindenképpen ajánljuk a szervezet promptolással kapcsolatos útmutatóját, mely részletesen leírja, hogy egy projektmenedzsernek milyen utasításokat, kérdéseket szükséges adnia az adott szoftvernek, hogy a megfelelő válaszokat megkapja

Vállalati környezetben komoly kihívást jelent, hogy biztonságos és megbízható szoftvereket használjunk, olyanokat amelyek például biztosan nem szolgáltatják ki adatainkat egy harmadik félnek. Mostanra már minden komoly programnak van erre megoldása, ilyenek például a Microsoft rendszerek, melyek teljesen zártak. Ha mégis kételkedünk, mindig alaposan utána kell nézni az adott eszköznek, és érdemes folyamatosan ellenőrizni az újításokat is, hiszen ezeket a szoftvereket folymatosan fejlesztik.

HOGYAN FEST A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA JÖVŐJE A PROJEKTMENEDZSMENTBEN

Az eddigi tapasztalatok alapján az AI használata természetesen fog szép lassan a munkánk mindennapos részévé válni. A projektmenedzsment területén már napjainkban is dinamikusan egyre aktívabb és erőteljesebb szerepet kap és leginkább szoftverek formájában terjed. A későbbiekben valószínűleg repetitív feladatokat vesz majd át, ez pedig azért jó hír, mert a projektmenedzsereknek lehetőségük lesz arra figyelni, amire most kevés idő jut, ez pedig a kommunikáció. Az AI eszközök használatával csökkenhet az adminisztrációra szánt idő, így a PM többet foglalkozhat a csapattal és a vidámabb légkör megteremtésével.

ÍGY VÁGJ BELE

És most jöjjön a három legfontosabb pont, amivel megtehetjük az első lépéseket:

 1. Promptolás: szerencsére ezzel kapcsolatosan már rengeteg hasznos kurzus elérhető. Kezdjük ezzel!
 2. Megfelelő szoftver: válasszuk ki azt a két-három programot, amit alaposan megtanulunk és használunk a későbbiekben.
 3. Legyünk nyitottak: bár egyszerűen hangzik, de ez is rettentően fontos. Azontúl, hogy megtanulod használni szükség van még egy külső félre, aki tanácsot ad. Tehát nem operatív tevékenységet végez, hanem segít például további fejlődésben, mondjuk oktatásokon keresztül.

VÉGÜL MINDEN, AMIT TUDNI AKARTÁL A MEGFELELŐ PROMPTOLÁSRÓL

A fent említett kurzusok legfőképp arról szólnak, hogy hogyan tegyünk fel jó kérdéseket, és hogy mik a kevésbé megfelelő kérdések. Csak pár tipp, ami még hasznos lehet a megfelelő prompt megfogalmazásához:

 • Ösztönözzük a modellt visszakérdezésre
 • Egy kérdés nem kérdés
 • Mindig részletezzünk, amennyire csak lehetséges
 • Használjunk példákat
 • Legyünk nagyon türelmesek
 • Akár ellenőriztethetünk is a folyamat legvégén
 • Használjunk egy nagyon konkrét perszónát, azaz nézőpontot
 • Írjunk úgy neki, mintha egy emberrel beszélgetnénk

Ha valaki jobban elmélyedne a témában a PMI oldalán számos további útmutatót, kurzust találhatunk, melyek teljesen ingyenesek.

KÖVETKEZŐ POSCAST BEJEGYZÉS
 • Fel
  Minden jog fenntartva! © 2024 Profexec Kft. |   Adatkezelési tájékoztató
  Minden jog fenntartva! © 2024 Profexec Kft.
  Adatkezelési tájékoztató