Kapcsolat Kapcsolat
Close

Kapcsolatfelvétel

Észrevételed, kérdésed, javaslatod lenne? Küldd el nekünk!

Az IT térhódítása a vállalati projektportfólióban – Gondolovics Miklóssal, a Richter Gedeon IT Projekt Irodájának vezetőjével beszélgettünk

Valószínűleg senkit nem ér váratlanul, hogy jelenleg az IT szektor az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a vállalati projektportfólióban. Napjainkban egyre fontosabb, és több helyen válik jelentőssé az információ technológia. A vállalatok mostanra jobban függnek az informatikai rendszerektől és digitális eszközöktől, mint pár évvel ezelőtt. Alábbi cikkünkben rövid kitekintés olvasható arról, hogyan szerepelhet az IT szektor egy nagy multinacionális, nemzetközi vállalat életében. Ha kíváncsi vagy arra, mi történt ezen a területen az elmúlt években, aktuálisan hogyan tud együtt dolgozni más vállalaton belüli szektorokkal az IT, vagy, hogy mi az elképzelése a szakértőknek a jövőt illetően, mindenképpen érdemes végig olvasnod ezt a bejegyzést vagy hallgasd meg a PMO Klub podcast legújabb részét, melyben Sándor Zoltán, a Profexec Services ügyvezetője Gondolovics Miklóst, a Richter Gedeon IT Projekt Irodájának vezetőjét kérdezi ezzel a témával kapcsolatban.

AZ ELMÚLT ÉVEK TAPASZTALATAI ALAPJÁN

Az elmúlt 6-7 évben fokozatosan nőtt a szerepe az IT-nak a vállalatok és a projektek életében. A fejlődés 2022-ben és 2023-ban volt a legdinamikusabb és mostanra már szinte megkerülhetetlen ez a terület. A Richternél jelenleg a beruházási programban, az épületgépészetben és -technikában van leginkább szükség szoftveres megoldásokra.

A nemzetközi gyógyszercégnél 5 éve még szigetszerű működés volt, de a fejlődés során átstrukturálták ezt a rendszert is.

EGY JÓL MŰKÖDŐ RENDSZER

A Richter Gedeon IT Projekt Irodájánál az a bevált gyakorlat, hogy ők mint egy szolgáltató fél jelennek meg a cég hálózatában, tehát mindig a Richter felől érkezik a kezdeményezés és úgy csatornázódik be az IT-nak. Az, hogy ki lesz a fő drivere az adott projektnek, sok mindentől függ. Az előkészítésnél általában a vállalat, a megvalósításnál pedig már az IT veszi át a driver szerepét.

További érdekesség, hogy nyolc éves vállalati stratégiában gondolkoznak, ami négypilléres. Ez a stratégia olyan szinten van hatással az IT-ra, hogy a rendszerükbe rangsorolva érkeznek be a feladatok, amik ezekhez a pillérekhez vannak kapcsolva és ennek megfelelően priorizálnak ők is. Ez a rangsor nagyon ritkán változik. Inkább a portfólió összetétele alakulhat át, például eshetnek ki és akár kerülhetnek is be projektek, olyanok is, amikről az év tervezés során nem volt szó. Ilyenkor mindig egy csere megoldás lép életbe, hiszen figyelembe kell venni a jelenlegi kapacitásokat.

AZ IT PROJEKTMENEDZSMENT AKTUÁLIS HELYZETE

Az IT projektmenedzsment szerepe is változott az elmúlt években. Négy évvel ezelőtt a gyógyszercégnél még duális működésben dolgoztak, mostanra inkább az üzleti oldalon tevékenykednek az IT pm-ek, mivel ott általában nincs projektmenedzsment. Ez a változás természetesen azzal is együtt járt, hogy alkalmazkodniuk kellett a pm-eknek az új terület sajátosságaihoz annak érdekében, hogy az üzleti oldalon is elfogadják a tudásukat, szakértelmüket. Az viszont, hogy milyen kvalitás szükséges ehhez a feladatkörhöz nem változott. Ezek továbbra is a megfelelő soft skillek, jó kommunikációs képesség, magas szintű angol tudás és a kulturális különbségek rugalmas kezelése.

Cégenként eltérő, hogy egy menedzsert mikor vonnak be a projektbe. A Richternél már a tender szakasz elejétől ráteszik a pm-et, így azt ő vezényli le, sőt még az ajánlatok kiértékelésében is jelen van.  Ez számos előnnyel jár. Amint elindul a projekt, a menedzser pontosan tudja kivel fog dolgozni és milyen büdzséje lesz, így a kockázatmenedzsmentje jobban ki van dolgozva egy projektnek, mintha később lenne bevonva a pm.

Végül fontos arra is kitérni, mi különbözteti meg általában az IT projektmenedzsert a nem IT projektmenedzsertől. Hasznos, ha ért a hálózathoz, rendszerfejlesztéshez, de nem ezek a fő szempontok. A legfontosabb, hogy megértse a szervezeti működést és ebbe bele tudjon illeszkedni. Egy jó IT projektmenedzser nem vaskalapos, flexibilis és gyorsan alkalmazkodik a különböző helyzetekhez, illetve kitartó, hiszen legalább egy év, amíg egy frissen betanuló pm el tud kezdeni egy projektet. Nagyon sokrétű és komplex munkakör, de ha egyszer megérti egy menedzser a folyamatokat, sikeres IT projektmenedzser lesz.

ERŐFORRÁS MENEDZSMENT ÉS SZPONZOROK

A projektek során nem az IT terület erőforrása a szűk keresztmetszet, mivel ezt az évek során már sikerült megfelelően beskálázni. Az első lépés inkább az, hogy a projekt elején megpróbálják megbecsülni, hogy mi az az erőforrás mennyiség, amire az üzleti területről szükség van. Ehhez a szponzorok jóváhagyása szükséges. A projektmenedzser feladata, hogy az erőforrást kontrolálja. Ha bármi probléma merülne fel, elindul egy eszkalációs folyamat, illetve tolódik a projekt határideje.

Az erőforrás menedzsmentben is pozitív változásokat tapasztalt a Richter IT Projekt Irodájának vezetője, hiszen kevesebb projektet indítottak az elmúlt években, ezzel kikerülve a felmerülő kapacitás problémákat.

Az IT projekteknél általában egy magas szintű sponsorship van. Egy projekten általában több szponzor is van különböző területekről és nagyrészt ezek stratégiájának megfelelően indulnak. A sztenderd leginkább az, ha IT és üzleti szponzor is megtalálható a projekten, de akadnak ennél komplexebb összetételek is, így nagyon fontos, hogy milyen a felek közötti kommunikáció.

MIT HOZHAT A JÖVŐ

A következő években az IT szektor szerepének növekedése valószínűleg nem fog lassulni, sőt, a tapasztalatok alapján ugyanebben a tempóban fog tovább növekedni. A legtöbb vállalatnál egyértelmű 2024-es cél az AI és a robotizált működés bevezetése és használata. A Richternél már vizsgálják, hogy milyen területeken és hogyan lehetne ezeket az új technológiákat hasznosítani, sőt egyes folyamatok már most automatizálva lettek a rendszereikben.

Fel
All rights reserved! © 2024 Profexec Kft. |   Privacy Policy
All rights reserved! © 2024 Profexec Kft.
Privacy Policy